Hogyan válasszatok fotóst?

Megtörtént az eljegyzés, belekezdtetek a szervezésbe. Most biztosan jó sok kérdés felmerült bennetek, pl.: ki fotózzon az esküvőn. Nem egyszerű kérdés! Az elkövetkezendő sorokban összeszedtük azokat az információkat, amik segítségetekre lehetnek a választás során.

Az első és legfontosabb lépés: Nézzetek körbe az interneten. Minél több fotós oldalát megnézitek annál jobb. Szépen ki fog bennetek rajzolódni, hogy milyen stílusú képeket szeretnétek életetek egyik legfontosabb napjáról. Gondoljátok át, hogy mik azok a fontos paraméterek és szolgáltatások amire nektek szükségetek van és ez alapján szűrjétek le a találati listát.

Második lépés: Bizonyosodjatok meg róla, hogy a kiválasztott fotós valóban végig tudja-e fotózni az esküvőtöket. Ennek a legegyszerűbb módja, hogy bekértek tőle egy vagy több teljes esküvői anyagot. Mikor személyesen találkozunk a párjainkkal, mi is viszünk teljes esküvői anyagokat, így megnézhetik, hogy milyen fotókat készítünk a nap folyamán (nem csak a kreatívon) és megbizonyosodhatnak róla, hogy valódi esküvőkön dolgozunk, portfóliónkat nem valamilyen neves fotós workshop-jain készítettük el!

Azért is fontos, hogy komplett anyagokat nézzetek át, mert lehet hogy a fotós kreatív képei tetszenek, de a nap további részéről készült fotói nem felelnek meg az elvárásaitoknak. Ez még nem jelenti azt, hogy rossz a fotós, csak nektek más az elképzelésetek.

Fontos, hogy ne az ár alapján válasszatok, hanem az alapján, hogy kinek a fotói tetszenek. Ne csak azért döntsetek egy fotós mellett mert ő adta a legkedvezőbb árat. Ha olyan ember fotózza végig az esküvődet, akinek a stílusa nem tetszik, akkor egy életen át bánni fogod a döntésedet! Például tegyük fel, hogy az este során hagyományos lagzis zenékre szeretnétek táncolni, de mégis egy Jazz bandát választottatok, mert ők olcsóbb ajánlatot adtak, biztosan jól játszanak, de eredetileg nem ezt a stílust szerettétek volna. Ugyan ez van a képekkel is! Döntsetek úgy, hogy később ne bánjátok meg!

Harmadik lépés: Győződjetek meg róla, hogy a képeitek biztonságban lesznek. A képek rögzítése digitálisan történik és sajnos az ördög nem alszik! Bármikor, bárkivel előfordulhat az adatvesztés. Ahogyan a mondás is tartja, kétféle fotós létezik! Az egyiknek már volt adatvesztése, a másiknak pedig lesz. Ezért fontos hogy meggyőződjetek róla, de hogyan? A válasz egyszerű! Csak kérdezzetek rá, hogy a fotózást követően milyen biztonsági intézkedéseket tesz a képeitek érdekében. Ha a fotós erre hosszas és kimerítő választ ad, akkor nyugodtak lehettek, minden tőle telhetőt megtesz, hogy fotóitok biztonságba legyenek.

Negyedik lépés: Személyes találkozó (bármelyik szolgáltatóval, nem csak a fotóssal!). Ez a saját véleményünk, de mi fontosnak tartjuk a szemkontaktust. Arról nem is beszélve, hogy egy személyes találkozón, sokkal egyszerűbb feltenned a kérdéseidet, illetve azonnal kiderül, hogy szimpatikus-e a szolgáltató. Egy ilyen találkozó alkalmával lehetőségetek van, hogy egy kicsit megismerjétek egymást. Ha bármilyen okból nem tudjátok összehozni a személyes találkozót, az sem probléma. A mai világban erre is van megoldás, az internet! Mi ilyen helyzetekben Skype-os megbeszéléseket szoktunk javasolni.

Ötödik lépés: Mindig kössetek szerződést! Ez nem csak a fotósokra vonatkozik, hanem bármelyik szolgáltatóra. Azért fontos, mert a szolgáltatók leírják, hogy milyen feltételekkel vállalják a megbízást, mikor jár vissza a foglaló, mi történik probléma esetén (pl.: betegség, eszköz meghibásodás, stb) és még sorolhatnám. Ez egyfajta biztosíték nektek is és a szolgáltatóknak is, bár ne legyen rá szükség, hogy elő keljen venni ezeket a papírokat.

Ha megfogadjátok ezt az öt lépést, akkor jó sok fejfájástól és idegeskedéstől megkímélitek magatokat! Ha még nem találtátok meg a fotósaitokat, akkor tekintsétek meg portfóliónkat és kérjetek ajánlatot még ma!