Esküvői hagyományok és babonák VI. rész

Torta szelés

A hagyományok szerint a vacsora után, és a menyasszonytánc előtt, az ifjú pár együtt szeli fel a menyasszonyi tortát és ossza szét a vendégek között. Ha az első szelettel, a pár megeteti egymást, édesek lesznek a házas évek. A következő szeletet a szülők kapják és így tovább. A hagyományok szerint az “hordja majd a nadrágot”, akinek a keze felül van a tortavágásnál.

Torta törés

Ez egy vidéki hagyomány. Éjfél után, mikor a pár eljárta az új asszony és új ember táncot, akkor ismét összeterelik a násznépet. Hasonlóan itt is mint a  torta szelésnél a pár közösen egy kés segítségével széttöri a grillázs tortát. A hagyomány szerint, ahány darabra törik a torta, a pár annyi boldog évet fog egymással eltölteni.

Átemelés a küszöbön

A hagyomány szerint erre a szokásra az új otthonban kerül sor, mikor a vőlegény először viszi haza újdonsült feleségét. A babona szerint erre azért van szükség, mert gonosz szellemek laknak a bejárati ajtó küszöbe alatt, ezért ha elbotlik az ifjú feleség, akkor az balsorsot jelent. Manapság ezt a hagyományt nagyon kevesen használják fel, ugyanis a legtöbben már az esküvő előtt is együtt élnek.

Só és kenyér

A babona szerint ennek a két dolognak, az első naptól kezdve kell lennie az ifjú pár otthonában, különben veszekedés vár rájuk.

Ezzel befejeztük esküvői hagyományokkal foglalkozó sorozatunkat. Reméljük, hogy találtatok benne hasznos információkat!