Esküvői hagyományok és babonák III. rész

Folytatjuk hagyományok és babonákkal foglalkozó cikkünket, íme az utolsó előtti rész:

Köszöntő

Ez egy szép szokás, általában olyan ember vállalja el, aki nagyon közel áll a párhoz (családtag vagy barát). A köszöntőre általában a vacsora előtt szokott sor kerülni. Egy-két beszédtől nincs is szükség többre.

Csók

A hagyományok szerint a násznép a vacsora közben az evőeszközökkel kocogtatja a poharakat/tányérokat és hangos szóval követeli a csókot, így buzdítva az ifjú párt újabb és újabb hitvesi csókra.

Kisgyermek a menyasszony ölében

A hagyományok szerint a vacsora alatt, a menyasszony ölébe kisgyereket ültetnek, ezzel bebiztosítják az ifjú párnak a gyermekáldást.

Menyasszonyrablás

Az este folyamán megpróbálják elrabolni a menyasszonyt. A tolvaj kis csapat az ara rokonaiból és barátaiból tevődik össze. A rablást a vőlegénynek meg kell akadályozni, ez az esetek többségében nem szokott sikerülni, ilyenkor megindul az egyezkedés a váltságdíjról. Általában valami vicces feladatot kell végrehajtania a vőlegénynek, hogy visszakapja szíve választottját.

Menyasszonytánc

Az esetek többségében éjfél környékén, de legalább is a vacsora után kerül rá sor. Az “Eladó a menyasszony!” felkiáltásra, bárki megtáncoltathatja az arát, feltéve, ha áldoz egy jelképes összeget, az erre a célra fenntartott kosárba. A tánc egészen addig tart, amíg vannak kérők. Mikor elfogynak, a hagyományok szerint a násznép közrefogja, vagy körbetáncolja a menyasszonyt, hogy a férj nehezen férjen hozzá. Mielőtt megpróbálja kiszabadítani a hitvesét, a vőlegény sem kivétel, neki is vámot kell fizetnie. Az ő esetében nem pénzről van szó, hanem valami ajándékról. Mikor fizetett, akkor viheti az aráját, feltéve ha ki tudja szabadítani. Ez a hagyomány remek szórakozást nyújt, és költség csökkentésnek sem utolsó, ezért ajánlott bevenni a szervezésbe.

… tovább a befejező részhez …