Esküvői hagyományok és babonák II. rész

Folytatjuk múlt heti esküvői hagyományokkal és babonákkal foglalkozó cikkünket

Autókonvoj

A szokás szerint az ifjú pár megy a sor elején, a násznép pedig dudálva kíséri őket a szertartás és a lagzi helyszínére. Ilyenkor szokás az összes autót feldíszíteni, legalább egy színes szalaggal.

Konzerv dobozok

Ez a hagyomány hazánkban nem nagyon van elterjedve. A babona szerint az ifjú pár kocsija után konzerv dobozokat kell kötni, hogy a zaja a körülöttük lévő gonosz szellemeket elriassza.

Szülőköszöntő

Általában erre a szertartáson kerül sor. Ez egy szép gesztus a szülők felé. Ha netán elfelejtenétek, a szertartás vezető a megbeszélés során úgy is felhívja rá a figyelmeteket. Egy csokor virágot és egy üveg bort szokás adni a szülőknek.

Rizs vagy virág szórás

A rizs a termékenység szimbóluma. Azért szokás megszórni vele az ifjú párt, mert a násznép így kíván nekik bőséges gyermekáldást. Manapság a rizst virágszirmok váltották fel.

Csokor dobás

A hagyomány szerint a szertartás után a menyasszony hátat fordít a hajadon lányoknak és közéjük dobja a csokrát. Aki elkapja az lesz a következő menyasszony. Manapság nagy divattá váltak a dobó csokrok, ami a menyasszonyi csokor pontos mása szokott lenni.

Harisnya kötő dobás

Hasonló mint a csokor dobás, de itt a vőlegény dobja a harisnya kötőt a nőtlen férfiak közé. Aki elkapja az lesz a következő vőlegény.

Tányér törés

A germán hagyományok szerint a pár körül leselkedő rossz szellemeket, csak hangos lármával és porcelán töréssel lehet elkergetni. Ezért a menyasszony megérkezve a vacsora helyszínére, összetör egy tányért, hogy boldogsága tartós legyen. A feltakarítás közös feladat, ami a házasság folyamán felmerülő problémákat szimbolizálja. A násznép rendszerint a tányér darabok szétrúgásával nehezíti az ifjú házasok munkáját.

… tovább a harmadik részhez …