Esküvői hagyományok és babonák I. rész

Ezekről a hagyományokról már biztosan mindenki halott, aki már járt esküvőn. A legtöbb embert nem is érdekli, egészen addig, amíg bele nem kezd saját menyegzőjének megszervezésébe. Ilyenkor sok kérdés felmerül, hogy egy bizonyos szokás mire való és kell-e vele számolni a szervezés során. A kíváncsiskodóknak szeretnénk most segítséget nyújtani. Az elkövetkezendő részekben, megpróbáltuk összeszedni az összes hagyományt és babonát, hogy nektek, már ne kelljen vele bajlódni. Íme az első rész:

A menyasszony ruhája

A ruha fehérsége a tisztaságot, a szüzességet és az örömöt szimbolizálja. A babona szerint balszerencsét okoz, ha a vőlegény meglátja a menyasszonyt ruhájában az esküvő előtt.

Valami új, valami régi, valami kölcsönkapott és valami kék

Ez egy angol hagyomány, miszerint ezekből a dolgokból egy-egy darabot viselnie kell a menyasszonynak esküvője napján. Az új és a régi viselet a múlthoz és a jövőhöz való kötődést, a kölcsönkapott (amit már egy férjes asszonytól kell kapnia) a sikert, és a kék a tisztaságot, szüzességet jelképezi.

A fátyol

A babona szerint a fátylat csak a menyasszony viselheti! Ha valaki más is felpróbálja, az elfogja csábítani a vőlegényt.

Érme

A hagyomány szerint az ara a nagy napon, egy érmét rak a bal cipőjébe ami a gazdagságot jelenti számára.

Koszorús lányok

A koszorús lányoknak eredetileg az volt a feladata, hogy díszes ruhában megtévesszék azokat, akik az arát el akarták rabolni. Egy másik változat szerint koszorús lányok csak helyi hajadonok lehettek, akik a menyasszony előtt felvonulva lehetőséget kapnak arra, hogy a figyelem középpontjába kerüljenek – és így férjet találjanak. Azért viselnek egyforma ruhát, hogy mindegyikük egyforma eséllyel indulhasson.

… tovább a második részhez …